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Ethics Question – Fee Advances – IOLA Accounts 
 
 
Here's the situation, brought up in another group. 
 
1. Client pays attorney's fees in advance. 
2. Attorney does not deposit advance fees into IOLA account, but rather 
keeps the funds in his Operating Account, and refunds the excess if there 
is excess at the end of the case. 
2b. Attorney relies on http://www.nylawfund.org/cle.pdf (pages 28 -31) to 
justify this practice, stating that "all the attorneys" that the attorney 
knows engages in the same practice. 
2c. The mentioned article in 2b clearly states this is a minority opinion. 
3. This is contrary to what I learned in law school, while I was being 
admitted, and at another NYS CLE. 
 
Opinions, anyone? Are advance fees client funds or do they belong to the 
attorney, even though he hasn't earned them yet? 
 
 
They are advanced if stated so in the retainer agreement and agreed so by 
the client. I think without spelling it out in the retainer or engagement, 
they should go in the escrow, however the retainer or engagement should 
also spell out how funds will be held, used, withdrawn and refunded if in 
escrow. NYSBA published a great book about NY escrow accounts. 
My preference is to use the operating account. 
 
Michael A. Huerta, New York 
 
 
See NYSBA Ethics Opinion # 816. 
 
Samuel Katz, New York 
 
 
Read. Noted. Adjustment in progress. (Fortunately, I don't have to move any money.) 
 
 
That is a no-no in Illinois. Until they are earned, they belong to the client and may not be mingled with 
earned fees. 
 
Very truly yours, 
 
Timothy A. Gutknecht, Illinois 
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Does anyone have the answer to this question for NJ and DC? 
 
 
Some states it may work to specify that all funds are deemed fees paid. To 
me, that's wrong and risky but supportable some places. 
 
John Page, Florida 
 
 
Can't answer for the jurisdictions in question but in CA, last time I 
checked, flat fees paid for specific work can be deposited directly into 
operating account. Monies will need to be refunded if client fires you 
before work is finished, but no need to deposit into IOLTA. That's CA. 
 
Joseph D. Dang, California 
 
 
I am DC and Texas-barred (and principally practice in DC). See here: 
http://www.dcbar.org/bar-resources/practice-management-advisory-service/iolta.cfm 
 
*Are there any exceptions to the new, mandatory IOLTA account rule?* 
 
Yes, there are two limited exceptions. Trust funds are not deposited into a 
D.C. IOLTA when the lawyer is otherwise compliant with the contrary 
mandates of a tribunal. In other words, if a court order directs the lawyer 
to place trust funds in an account other than a D.C. IOLTA account, the 
lawyer must comply. The second exception occurs when the lawyer is 
participating in and compliant with the IOLTA program of another 
jurisdiction where the lawyer is licensed and principally practices. For 
example, if the lawyer is licensed in and principally practices in 
Maryland, IOLTA eligible funds from D.C. clients can be deposited into the 
Maryland IOLTA account and the lawyer would not need a D.C. IOLTA account. 
 
Lawyers may seek additional guidance from the D.C. Barâ€™s legal ethics 
counsel, at 2027374700, ext. 3231, or ext. 3232, or at et ethics@dcbar.org. 
 
Might be worth checking whether the DC Bar would deem "more lenient rules" 
on IOLTA (as it seems they are in NY) as being within the 2nd exception. I 
think yes, but just a thought. 
 
Regards, 
 
Murtaza Sutarwalla, Texas 
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Historical note: I was the principal drafter of New York State Bar Association Opinion 570 (1985), which 
Opinion 816 (2007) reaffirmed. 
 
Steven Finell, California and New York 
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